Elektrik – Otomasyon Sistemleri

Elektrik – Otomasyon sistemleri için en önemli faktörlerden biri elektrik ve otomasyon sistemleri uygulandığı alanıdır. Elektrik, sürekli izlem altında tutulmasına gereken yapı olup, kontrol altında tutulamaması durumlarından büyük kazalara ve geri alınamaz sonuçlara neden olmaktadır. Elektrik ve otomasyon sistemleri sayesinde elektriğin kolay bir şekilde kontrol edilerek yönetilmesi mümkün kılınmaktadır. İş merkezleri, fabrikalar, üretim bantları, özel makina sistemleri ile elektriğinin uzaktan kontrolü mümkün olmaktadır. Bu ve buna benzer akıllı sistemler elektrik ve otomasyon sayesinde mümkün olabilmektedir. Röle, sigorta kablosu ve özel geliştirilmiş sistemler sayesinde elektrik kontrolü kolayca sağlanabilmektedir.

 

Elektrik – otomasyon sistemlerine örnek olarak; bir fabrikadaki üretim bandı sistemi verilebilmektedir. Bu üretim bandı üzerindeki maddeleri algılayarak bazen çalışmakta bazen ise çalışmamaktadır. Bunu çalışma sistemini gerçekleştiren unsur, temelde sensör olsa da bu sisteminin tamamı otomasyon sistemi olarak ifade edilmektedir. İş yerlerinde üretimi daha az maliyetli ve daha kaliteli olması için hayat geçirilmektedir.

Elektrik ve Otomasyon Sistemlerinin Uygulanması

Elektrik – otomasyon sistemlerinin projeye doğru uygun bir şekilde uygulanabilmesi için bazı mekanik ve elektronik bilgilere sahip olunması gerekmektedir. Elektrik ve otomasyon sistemleri uygulanması temel olarak 3 bölümden oluşmaktadır. Bu 3 ana bölüm; giriş, programlama ve en son çıkış olarak ifade edilebilmektedir. Giriş kısmında otomasyon sistemlerinin beynine gerekli sinyallerin, gücün ve voltaj değerlerinin gönderilme işlemi yapılmaktadır. Programlama kısmı olan ikinci aşamada yapılacak olan işlem kodlar ile yazılmakta ve işlemlerin doğru şekilde yapılması sağlanmaktadır. Son olarak ise çıkış bölümü gelmektedir. Bu bölümde işlenen değerlerin sonucu için çıkış birimlerine gönderilmesi gerekmektedir. Bu yüzden sisteme gerekli komutlar girilmekte ve sinyaller verilmektedir. Temel şekilde otomasyon sistemlerinin çalışma mantığı bu şekilde işlemektedir.